Műbelek

Manapság a műbelek használata egyre jobban elterjed, főleg a szalámikat szeretik ilyen módon csomagolni. Annak ellenére, hogy a természetes belek használatával jobban kijönnek a termékek ízei és nem is száradnak olyan hirtelen, a műbeleknek is van pár vitathatatlan előnyük: hamarabb piacképes a termék, mert hamarabb szikkad. Egyenletes, egalizálható a töltés, így kevesebb a hibalehetőség. Jobban tervezhető a késztermékek súlya.

Mi két típusú műbelet forgalmazunk. Az egyik az picivel jobb, a másik viszont olcsóbb ée egyszerűbb vele dolgozni. Azt, hogy melyiket ajánljuk, leginkább az határozza, meg, hogy aki dolgozni fog vele, az melyiket használta már, mihez szokott hozzá? Ugyanis másképp kell kezelni a kettőt, így talán nem is érdemes váltani, mert ha valaki az egyiket már jól tudja használni, akkor szinte felesleges váltani. Az alábbiakban igyekszünk ismertetni a fő különbségeket:

FABIOS műbelek 

  • elérhető átmérők: 45, 50, 65 és 100 mm
  • kicsomagolás: 50 cm-ben előkötve (egyik vége akasztózsineggel együtt már el van klipszelve), 10 méterben fölmérve (a 100-as 2 méterben), illetve tekercsben
  • színek: csontszínű, lazacszínű
  • a műbél kollagén anyagból készült, ezért nem szabad sokáig áztatni, a főzést pedig csak max. 62 °C-ig bírja
  • előkészítése: hideg, sós vízbe BELEMÁRTVA már lehet is tölteni, nem szabad sokáig áztatni!
  • töltése: mérettartó, tehát nem kell túltölteni

VISCO FASER műbelek

  • elérhető átmérők: 45, 48, 65 és 100 mm
  • kicsomagolás: 50 cm-ben előkötve (egyik vége akasztózsineggel együtt már el van klipszelve), 10 méterben fölmérve (a 100-as 2 méterben), 20 méterben raffoltan (töltéssegítő csőre van előre felhúzva), illetve tekercsben
  • színek: bármilyen színű lehet, bármilyen felülnyomással ellátható, de a leggyakoribbak: színtelen, füstszínű, mahagóni, penészmintás, méhsejtmintás, stb.
  • a műbél többrétegű, tartalmaz középen egy papírréteget is, aminek töltés előtt telítődnie kell vízzel, ezért hosszú áztatást igényel, viszont jól bírja a magas hőfokú főzést
  • előkészítése: kézmeleg vízben ajánlott áztatni, kb. 2-3 órát
  • töltése: száradáskor csak akkor követi a tölteléket, ha töltéskor jócskán túltöltjük

Sonkahálók

A hagyományos kötözést, Magyarországon a húsiparban szinte teljes egészében kiváltotta a sonkahálók alkalmazása. Ez egyfajta praktikus gumis “pólya anyag”, amit csak rá kell húzni a termékekre és máris tartást ad nekik. Különféle átmérőben és lyukmérettel, lyuksűrűséggel gyártják, ezekből a leggyakrabban használtak:

  • 150/18 normál és extra
  • 125/16

A fenti jelölésnél a perjel előtti szám az átmérőt jelenti mm-ben, míg a perjel utáni szám a lukak számát körben az átmérőn. A normál, illetve extra megnevezésen azt értjük, hogy adott hosszúságú sonkahálón, extra esetében kétszer annyi szövött luk van (tehát sűrűbb szövésű).

Részletes listánkat, kérlek az Áraink menüpontban keresd!