Category Archives: Receptek

Debreceni kolbász I.

10 kg zsírosabb hús, 2,5 dkg őrölt fekete bors, 11 dkg paprika, 5 dkg fokhagyma, 25 dkg só.  A húst nagy lyukú darálón ledarálom. A zúzott fokhagymát beáztatom vízbe. Sózom, fűszerezem, összekeverem a zúzott fokhagyma leszűrt levével, majd alaposan összekeverem. Vékony, 32/34-es kolbászbélbe töltöm. A jól ismert debreceni párokat készítem belőle. Egynapi pihenés után füstre teszem és szép pirosra füstölöm.

Read More

Braunschweigi kolbász

“Kétharmadrész sertéslapockát teljesen megtisztitunk és harmadrész szalonnával félfinomra vagdalunk. Azután minden kilóra 25 gr sót, három gr darált fehérborsot, másfél gr salétromot és két gr cukrot számitva, igen finomra vagdaljuk. Most a tisztára elkészitett marhabelet, melybe a vagdalthust beletöltjük, olyan hosszu darabokra vágjuk, hogy mindegyikből egy kerek (koszoru) kolbászt formálhassunk. Fapálcikával megtűzzük, a belet szorosan megtöltjük és a kolbász nyitvahagyott

Read More

Gyulai kolbász II.

8 kg lapocka, vagy comb, 1 kg toka, 1 kg sovány marhahús, 2,5 dkg feketebors, 1,5 dkg őrölt kömény, 0,5 dkg salétrom, 12 dkg paprika, 3,5 dkg fokhagyma, 28 dkg só. A húst közepes lyukú, a szalonnát pedig nagylyukú húsdarálón ledarálom. Hozzáadom a sót, a fűszereket, a tartósítószert és alaposan összekeverem, eldolgozom. 24 órán át állni hagyom a dagasztó melencében,

Read More

Gyulai kolbász I.

8 kg lapocka, vagy comb, 2 kg toka, 3 dkg feketebors, 1 dkg őrölt kömény, 1 csapott kávéskanál nátrium-benzoát, 10 dkg paprika, 2,5 dkg fokhagyma, 25 dkg só. A húst közepes lyukú, a szalonnát pedig nagylyukú húsdarálón ledarálom. Hozzáadom a sót, a fűszereket, a tartósítószert és alaposan összekeverem, eldolgozom. 24 órán át állni hagyom a dagasztó melencében, majd újra átdolgozva

Read More

Gyulai kolbász III.

9 kg lapocka, vagy comb, 1 kg toka, 2,5 dkg feketebors, 1,5 dkg kömény, 30 dkg só, l dkg salétrom, 12 dkg paprika, 3,5 dkg fokhagyma. A húst közepes lyukú, a szalonnát pedig nagy lyukú húsdarálón ledarálom. Hozzáadom a sót, a fűszereket, a tartósítószert és alaposan összekeverem, eldolgozom. 24 órán át állni hagyom a dagasztó melencében, majd újra átdolgozva vékonybélbe

Read More