Sertésgyomor

HUDadmin/ július 30, 2014/ Sertésbél/ 0 comments

IMAG1501A sertésgyomor kezelése többféle módon történhet. Alapvető különbség lehet például a felhasználás módjában.

Hazánkban a sertésgyomrot mint burkolóanyagot használjuk fel disznósajt készítéséhez. Ehhez mi rendelkezésre tudunk állni, akár normál méretű gyomrokra, akár extra nagyméretű gyomrokra van szükség. A töltésre szánt gyomrokat az elsődleges feldolgozás során a zárt végén nyitjuk fel egy körülbelül 7 cm-es vágással, majd itt kiürítve a gyomortartalmat az egészet ki is fordítjuk. Alapos mosás után kerül a gyomor centrifugába, ahol rövid idő alatt leveretjük róla a nyálkahártyát és minden esetlegesen megmaradt szennyeződést. A kész gyomrotezután hideg vízben visszahűtjük, majd csurgatás után lesózva tartósítjuk.

Olaszországban a gyomrot különféle felvágottak, elsősorban mortadella készítésére használják fel, nem mint burkolóanyagot, hanem mint húsfélét beledarálják vagy szeletelik. Ehhez a gyomrot úgynevezett pillangóvágással készítjük elő, ami a gyomor hosszabbik külső ívének végigvágását jelenti. Ettől a gyomor tényleg úgy fog kinézni kiterítve, mint egy nyitott szárnyú pillangó. Ezután kerül a termék centrifugába, majd visszahűtés után fagyasztásra.

Távol-Keleten szintén húsféleségként fogyasztják a gyomrot. Vagy úgy, mint nálunk a pacalt, vagy egyszerűen kisütik/megfőzik számtalan módon elkészítve. Ehhez szintén fagyasztva kell tartósítanunk, de többféle módon lehet a gyomrot felvágni. Kérhetik hagyományosan a végén kivágva, pillangóvágással, vagy az úgynevezett hong-kongi vágással, ami a gyomor hasoldalán történő rövid bemetszést jelent.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*