IMAG1501A sertésgyomor kezelése többféle módon történhet. Alapvető különbség lehet például a felhasználás módjában.

Hazánkban a sertésgyomrot mint burkolóanyagot használjuk fel disznósajt készítéséhez. Ehhez mi rendelkezésre tudunk állni, akár normál méretű gyomrokra, akár extra nagyméretű gyomrokra van szükség. A töltésre szánt gyomrokat az elsődleges feldolgozás során a zárt végén nyitjuk fel egy körülbelül 7 cm-es vágással, majd itt kiürítve a gyomortartalmat az egészet ki is fordítjuk. Alapos mosás után kerül a gyomor centrifugába, ahol rövid idő alatt leveretjük róla a nyálkahártyát és minden esetlegesen megmaradt szennyeződést. A kész gyomrotezután hideg vízben visszahűtjük, majd csurgatás után lesózva tartósítjuk.

Olaszországban a gyomrot különféle felvágottak, elsősorban mortadella készítésére használják fel, nem mint burkolóanyagot, hanem mint húsfélét beledarálják vagy szeletelik. Ehhez a gyomrot úgynevezett pillangóvágással készítjük elő, ami a gyomor hosszabbik külső ívének végigvágását jelenti. Ettől a gyomor tényleg úgy fog kinézni kiterítve, mint egy nyitott szárnyú pillangó. Ezután kerül a termék centrifugába, majd visszahűtés után fagyasztásra.

Távol-Keleten szintén húsféleségként fogyasztják a gyomrot. Vagy úgy, mint nálunk a pacalt, vagy egyszerűen kisütik/megfőzik számtalan módon elkészítve. Ehhez szintén fagyasztva kell tartósítanunk, de többféle módon lehet a gyomrot felvágni. Kérhetik hagyományosan a végén kivágva, pillangóvágással, vagy az úgynevezett hong-kongi vágással, ami a gyomor hasoldalán történő rövid bemetszést jelent.