Category Archives: Bélféleségek

Sertésgyomor

A sertésgyomor kezelése többféle módon történhet. Alapvető különbség lehet például a felhasználás módjában. Hazánkban a sertésgyomrot mint burkolóanyagot használjuk fel disznósajt készítéséhez. Ehhez mi rendelkezésre tudunk állni, akár normál méretű gyomrokra, akár extra nagyméretű gyomrokra van szükség. A töltésre szánt gyomrokat az elsődleges feldolgozás során a zárt végén nyitjuk fel egy körülbelül 7 cm-es vágással, majd itt kiürítve a gyomortartalmat

Read More

Marhabél

A marhabél használata sajnos a műbelek elterjedésével kezd kiszorulni hazánkból, pedig komoly hagyományokkal rendelkezünk ezen a téren is. Felhasználható részei: Pacal – elsőrendű pörkölt alapanyag Marhatorok Marhavékonybél – hurka és májas előállításához Marhavakbél – párizsifélék előállításához Marhavastagbél – szalámifélékhez a legjobb választás, vadhúst meg egyenesen bűn másba tölteni! A marhabelek felhasználásának egyik legnagyobb gátja, hogy kizárólag import alapanyagot lehet forgalmazni,

Read More

Juhbél

Juhbél alatt Magyarországon kizárólag a juh vékonybelét értjük. Ezt prémium minőségű virslik és grillkolbászok töltésére használják. A jellemző méret itthon a 22/24, ami a virslikészítéshez ideális.

Sertésbél

Magyarországon a sertés bélféleségeit használjuk fel a legsokoldalúbban. Ezek név szerint:   Sertésgyomor – disznósajt készítéséhez Sertésvékonybél – számtalanféle hurka és kolbász készítéséhez Sertésvakbél (Katakönyöke, Dorka, stb.) – „komahurka” és kulen készítéséhez Sertésvastagbél (Fodrosbél) – hurka, májas és hártyázva szalámi készítéséhez Sertésnachenden (Selyembél) – hurka és májas készítéséhez Sertéskuláré – szalámi készítéséhez Sertéshólyag – szajmóka, disznósajt és különleges szalámifélék, valamint

Read More